SPACE MOUNTAIN

by Cristian Andrei Bădescu

 

The (self)imposed challenge of the brief was finding a feasible way to take an activity that is widely regarded as dangerous and restricted accordingly, and to implement it within the urban fabric as a high quality public space.

The idea of a park presented itself at quite an early stage in the design process – its intrinsic tranquillity acting as a counterweight to the rumble and violence of a rocket. The Mountain and the Lake were also a natural consequence of the need to design limits and safe zones only through the alteration of the landscape. Furthermore, in a city like Bucharest, where the natural topography has been almost completely flattened out in recent history, a man-made mountain would undoubtedly act as a point of interest.

 

 

Early design sketches
Mountain Design Process
Site Plan

The rocket itself houses only a small crew of up to 6 people and much of its flight and landing procedures are computer controlled – therefore, the actual building required is in fact quite small in size. Consequently, this in its turn leads to the the Spaceport terminal becoming a small gemstone sitting at the edge of the Lake.

Main Elevation
Ground Floor Plan
Second Level Floor Plan
Third Level Floor Plan
Upper Ring Floor Plan

Public acces to the Terminal
Interior View

In order to enrich the Mountain with meaning and purpose, a strong connection with the astral environment was deemed not only appropriate, but rather necessary. The terminal building is aligned with the summer solstice sunrise, acknowledging a date that has been regarded as sacred since time immemorial. Similarly, the ventilation shafts of the road tunnel mark both the summer and the winter solstice.

Astronomical References

 

Road tunnel interior view